Doktersassistentes
De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor de spreekuren en de huisbezoeken. Als u een vraag hebt die telefonisch beantwoord kan worden, kunt u die in eerste instantie stellen aan de assistente. Zij weet het antwoord op vele praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten. Indien nodig kan de assistente overleg plegen met de huisarts en wordt u teruggebeld.
Na afspraak kunt u bij de assistente in de behandelkamer ook terecht voor kleine handelingen en functionele onderzoeken:
- bloeddrukmeting en 24-uurs bloeddrukmeting (ambulant)
- ECG-onderzoek (hartfilmpje)
- enkel-arm index (doorbloeding onderbenen)
- uitstrijkjes (in kader van bevolkingsonderzoek)
- aanstippen van wratten
- verbinden van wonden
- oren uitspuiten
- verwijderen van hechtingen
- zwangerschapstest
- urine onderzoek
- suiker controle
- injecties toedienen of vaccinaties
- zwachtelen
- verstrekken van informatiefolders
Praktijkondersteuners (POH)
De praktijkondersteuners controleren de patient in opdracht van de huisarts. Zij houden daartoe apart spreekuur op afspraak.
Alle praktijkondersteuners hebben een HBO-opleiding gevolgd.
Praktijkondersteuners lichamelijke gezondheid
De praktijkondersteuner neemt in overleg met de huisarts een deel van de behandeling over. Daarnaast ligt de nadruk op preventie en het voorkomen van complicaties van volgende chronische aandoeningen:
- diabetes mellitus (suikerziekte)
- hart- en vaatziekten (cardiovasculair risicomanagement CVRM)
- astma
- chronische bronchitis (COPD)
Praktijkondersteuner geestelijke gezondheid
De praktijkondersteuner geestelijke gezondheid (GGZ) ondersteunt de huisarts bij de screening en eventuele begeleiding van patienten met psychische, sociale en arbeidsgerelateerde problematiek. Zij heeft een goed overzicht van de hulpverlening die op het gebied van geestelijke gezondheidszorg aangeboden wordt en kan daardoor, in overleg met de huisarts, zorgen voor een doorverwijzing indien verdere behandeling nodig is.
De praktijkondersteuner is naast de huisarts de vraagbaak waar de patienten met al hun vragen en problemen over deze aandoeningen terecht kunnen.